Šedé logo Eden's Garden

Masáž během těhotenství: výhody, rizika a doporučení

 

Masáž během těhotenství: ANO nebo NE?

Těhotenství je krásný okamžik v životě; avšak matky se potýkají se změnami a náročností na fyzické i emocionální úrovni. Po dobu přibližně devíti měsíců jsou fyzické změny a nepohodlí během těhotenství skutečnou výzvou. Proto je odpověď ANO; během těhotenství si můžete dopřát masáž, která všechny tyto problémy zmírní, ale ujistěte se, že chodíte k profesionálnímu terapeutovi na “těhotenskou masáž”. Podle Americké Asociace pro Těhotenství je masáž během těhotenství bezpečnou terapií, která může pomoci snížit bolesti a nepohodlí, zmírnit emocionální stres a depresi a zlepšit průběh porodu.

Problémy a nepohodlí v těhotenství

Ačkoli hlavní fyzická změna je v oblasti břicha, postihuje mnoho dalších částí těla. Například bolesti zad, pánve a kyčlí, které rostoucí břicho zatěžuje, se denně zvyšují. V těhotenství jsou také velmi zatěžována chodidla a nohy. Nošení větší váhy s rostoucím miminkem může vést k velmi unaveným dolním končetinám a svalovým křečím v nohách, nebo dokonce ke vzniku krevních sraženin. Kromě specifických fyzických bolestí je u těhotných žen narušen také trávicí systém a krevní oběh, nemluvě o emocionálním kolotoči zahrnujícím únavu, výkyvy nálad a nespavost.

Co je to prenatální masáž?

Těhotenská neboli prenatální masáž je jemná hýčkající masáž, kterou lze těhotným ženám provádět denně nebo jednou týdně kdykoli během těhotenství, pouze se nedoporučuje v prvním trimestru. Tato masáž je podobná relaxační olejové masáži, používá se však jemnější tlak a vyhýbá se některým částem těla, například břišní partii.

Masáž během těhotenství může těhotným ženám i dítěti přinést řadu výhod. Existují však také některá potenciální rizika a obavy, které je třeba zvážit. Ženy, kterým hrozí předčasný porod, mají vysoký krevní tlak nebo preeklampsii nebo trpí určitými zdravotními potížemi, by se měly před absolvováním těhotenské masáže poradit se svým lékařem.

Jedním z hlavních důvodů, proč by těhotné ženy měly podstoupit masáž pouze od kvalifikovaného a zkušeného terapeuta, je skutečnost, že některé tlakové body a masážní techniky mohou potenciálně vyvolat kontrakce nebo způsobit jiné komplikace v těhotenství. Podívejte se na profesionální a bezpečnou těhotenskou masáž ve společnosti Eden’s Garden.

U nás můžete očekávat že vám profesionální terapeut namasíruje části těla, zejména dolní část zad a nohy, a to pouze jemným tlakem. Vyhne se oblasti břicha a zároveň se postará o jiné oblasti, například o jemnou masáž hlavy, která může matce přinést pohodlí a prospět dítěti. Pohodlí a péče jsou při této masáži nejvyšší prioritou, přičemž je zajištěna optimální podpora včetně aromaterapie, relaxačních olejů a podepřeného lůžka. Tato masáž vám poskytne příjemné chvíle do doby porodu, které vám zároveň přinesou veškerou potřebnou emocionální podporu.

Rozdíly mezi těhotenskou a prenatální masáží

Prenatální masáž je široký pojem, který zahrnuje všechny druhy masáží prováděné během těhotenství. Naproti tomu těhotenská masáž představuje konkrétní druh prenatální masáže, která je přizpůsobena specifickým potřebám budoucích matek.

Jak může prenatální masáž pomoci?

Prenatální masáž může těhotným ženám i dítěti nabídnout řadu výhod, včetně snížení stresu a úzkosti, uvolnění svalového napětí a nepohodlí a podpory lepšího spánku. Zde jsou některé z možností, jak může těhotenská masáž pomoci:

  • Zmírňuje svalové napětí a nepohodlí: ve svalech a kloubech, zejména v oblasti zad a chodidel (včetně nervových spojení).
  • Snižuje stres a úzkost a podporuje lepší spánek: hýčkající těhotenská masáž podporuje produkci hormonu štěstí, dopaminu a serotoninu pro lepší relaxaci.
  • Zlepšuje krevní oběh: tato masáž může pomoci zvýšit průtok krve a krevní oběh v celém těle, a tím snížit otoky a edémy (otoky nohou nebo chodidel) a podpořit lepší celkový zdravotní stav.
  • Připravuje tělo na porod: masáž může pomoci připravit tělo na porod tím, že zvyšuje pružnost a rozsah pohybu a pomáhá uvolnit napětí ve svalech pánve a dolní části zad.

Těhotenská masáž by měla být zařazena jako podpůrná terapie v průběhu těhotenství, která pomáhá matce i jejich malým dětem.

Kde si můžete dopřát těhotenskou masáž?

Těhotenskou masáž si můžete dopřát na všech našich pobočkách Eden’s Gárden. Doufám, že se vám naše těhotenské masáže budou líbit a budete se k nám pravidelně vracet. Nezapomeňte, že u těhotenské masáže je důležité, abyste ji prováděla pravidelně, jen tak se budete cítit lépe a budete připravena na velký den.

 

Fotogalerie

Těhotná žena si užívá relaxační masáž během těhotenství v profesionálním masážním studiu.

Masáže

Dopřejte si relaxaci při našich masážích, které jsme pro vás vybrali na základě našich zkušeností.

Benefity a FKSP

Platba Benefity i FKSP? Ano, u nás to jde! Neodmítněte tuto skvělou možnost! A užijte si relaxaci.

Dárkové poukazy

Potěšte své přátele, rodinu, kolegy. Darujte jim dárkový poukaz na kvalitním papíře v luxusní obálce.

Pobočky

Rádi vás uvidíme! Jsme tu pro vás každý den za každého počasí. Užijte si relaxaci bez bolesti.