Šedé logo Eden's Garden

Co je filipínská masáž? Pinoy Hilot a jeho kořeny

Co je filipínská masáž? Pinoy Hilot a jeho kořeny

Autor: Madilene B. Landicho, MA Přepis: Veit Ny

Tep Života: Příběh Dívky, Tradičních Porodních Praktik a Filipínské Masáže Pinoy Hilot

Když jsem byla menší, často mě budilo zoufalé klepání otců na dveře, kteří volali mou matku, jedinou porodní asistentku v naší barangy. Vždycky mě fascinovalo, jak rychle se moje matka připravila, popadla tašku a vyběhla ven s otázkou: “Už jsi volala Nanay Asyang?” “Ano,” odpověděla jsem. Nanay Asyang byla místní Magpapaanak, jinak řečeno hilot, tradiční porodní bába, kterou všichni v naší komunitě respektovali.

Společně tvořily dokonalý tým – moje matka přinášela moderní lékařské znalosti a Nanay Asyang doplňovala tuto péči tradičními technikami předávanými z generace na generaci. Bylo pro mě běžné, že jsem se k nim připojila a učila se od obou. V tomto prostředí jsem se poprvé setkala také s tradiční filipínskou masážní technikou zvanou Pinoy Hilot, která byla nedílnou součástí péče o těhotné ženy.

Tradiční Porodní Praktiky

V naší komunitě bylo těhotenství a porod obklopeno rituály a praktikami, které těhotným ženám poskytovaly psychickou podporu a pocit bezpečí. Jedním z takových rituálů byl “pagbubungkal”, při kterém Nanay Asyang kontroloval polohu dítěte v děloze během sedmého měsíce těhotenství. Ačkoli moderní lékaři tuto praktiku neuznávali, místní matky jí zcela důvěřovaly.

K dalším praktikám patřilo nošení “bigkis” (zavinovačky podobné obvazu), aby se dítě udrželo ve správné poloze. Matka se musela vyhýbat zvedání těžkých břemen a zůstávat v domácím prostředí, aby se vyhnula předčasnému porodu. Tyto rituály, ačkoli nebyly vědecky prokázány, měly pro těhotné ženy velký význam.

Léčivý Dotek Pinoy Hilot: Co je filipinská masáž?

Jednou z mých největších radostí bylo naučit se techniku Pinoy Hilot, která je v západním světě známá jako tradiční filipínská masáž. Tato masáž je proslulá svými blahodárnými účinky na fyzické i emocionální zdraví. Vyznačuje se kombinací jemných doteků, tlaku a vyrovnávání energie, což přináší úlevu od bolesti, zlepšuje krevní oběh a podporuje celkovou relaxaci.

Během těhotenství je Pinoy Hilot obzvláště prospěšná, protože pomáhá zmírnit běžné potíže, jako jsou bolesti zad, šíje a ramen. Uvolňuje napětí ve svalech a kloubech, což může zmírnit bolesti pánve a kyčlí. Kromě toho stimuluje krevní oběh, snižuje otoky a podporuje lepší distribuci živin a kyslíku k plodu, což je nezbytné pro jeho zdravý vývoj.

Prolínání Světů: Moderní a Domorodé Praktiky

V naší komunitě se svět moderní medicíny a tradičních domorodých postupů často prolínal. Moderní lékařské znalosti mé matky se plynule prolínaly s tradičními technikami Nanay Asyang a vytvářely holistický přístup k péči o matku a její nenarozené dítě. Tato spolupráce nabídla těhotným ženám komplexní podporu, kterou žádný jiný přístup nemohl poskytnout. Zdůraznila význam respektování a začlenění domorodé moudrosti do současného rámce zdravotní péče.

Dopad Zákazu Domácích Porodů

V roce 2008 však přišla rána. Vláda zavedla politiku zákazu domácích porodů, což znamenalo, že Nanay Asyang a další hiloti již nemohli legálně poskytovat své služby. Byla jsem zklamaná a znepokojená, protože mnoho matek v naší komunitě si nemohlo dovolit drahé porody v nemocnici.

Navzdory zákazu jsme neměly jinou volbu než pokračovat v naší práci tajně. Matky v naší vesnici na nás stále spoléhaly. Věděly jsme, že naše služby jsou nejen cenově dostupnější, ale také poskytují péči, která v nemocnicích často chybí. Viděla jsem, jak se na mě ženy s důvěrou obracejí, a věděla jsem, že je nemohu zklamat.

Budoucnost Bez Hilotů?

Politika zákazu domácích porodů ohrožuje budoucnost hilotu. Mladá generace nemá zájem učit se praxi, která je nyní zákonem zakázaná. V naší komunitě stále praktikují pouze tři hiloti a jejich počet se snižuje. Jsem ale stále odhodlanější udržet tuto tradici při životě, ale bez podpory a právního uznání je to stále obtížnější.

Snaha o Oživení Tradičních Praktik: Eden’s Garden

Eden’s Garden se stále snaží zachovávat a propagovat tradiční postupy, jako je například masáž Pinoy Hilot, ačkoli tyto postupy jsou nyní přizpůsobeny západnímu světu. Poskytováním školení a podpory novým terapeutům se Eden’s Garden snaží zachovat toto kulturní dědictví a zajistit, aby jeho blahodárné účinky zůstaly dostupné. Pinoy Hilot je charakteristickou masáží v Eden’s Garden a je základem jejich masážních terapií. Eden’s Garden tak překlenuje propast mezi minulostí a současností, ctí odkaz hilotů a zajišťuje, aby jejich léčivý dotek přetrval.

Závěry a Doporučení

Tradiční porodní praktiky v Batangasu jsou stále významné pro svou psychologickou podporu a kulturní hodnotu. Politika zákazu domácích porodů tyto praktiky narušila a zdůraznila potřebu zdravotnického systému, který je bohužel stále nyní pro mnoho obyvatel finančně nedostupný.

Reference: Landicho, M. B. (2022). Alaga sa Hilot: Unraveling Local Knowledge, Practices, and Experiences on Pregnancy and Childbirth in a Community in Batangas, Philippines. Acta Medica Philippina, 56(16). (Acta Medica Philippina)

The Philippines Has A Policy Against Home Births. It’s Not Playing Well In A Pandemic. The Philippines’ Policy Against Home Births

 

Fotogalerie

Masáže

Dopřejte si relaxaci při našich masážích, které jsme pro vás vybrali na základě našich zkušeností.

Benefity a FKSP

Platba Benefity i FKSP? Ano, u nás to jde! Neodmítněte tuto skvělou možnost! A užijte si relaxaci.

Dárkové poukazy

Potěšte své přátele, rodinu, kolegy. Darujte jim dárkový poukaz na kvalitním papíře v luxusní obálce.

Pobočky

Rádi vás uvidíme! Jsme tu pro vás každý den za každého počasí. Užijte si relaxaci bez bolesti.